U Mostaru snažna podrška kandidatima HDZ-a BiH na središnjem predizbornom skupu, predsjednik Čović: Mostar je stolni grad svih Hrvata u BiH, gradimo razvojan, siguran i moderan grad

0
53

Sinoć je u Mostaru održan središnji predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine na kojem je uz brojno visoko izaslanstvo nazočio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH dr. Dragan Čović. Skup je održan u sportskoj dvorani Bijeli Brijeg, a okupljeni članovi i simpatizeri stranke pokazali su veliku podršku kandidatima HDZ-a BiH na predstojećim Lokalnim  izborima. Tijekom skupa, istaknuta je prevažna uloga grada Mostara te je naglašeno da je on, kao razvojan, siguran i moderan grad, središte cijele Bosne i Hercegovine obzirom na činjenicu da je on danas jedini pravi multietnički grad u BiH. Zbog toga Mostar u odnosu na bilo koju drugu sredinu u državi nosi osobit značaj. Na skupu je naglašena potpora nositeljima liste Mariu Kordiću kao nositelju Gradske liste, Stanku Ćosiću, nositelju područne liste Jugozapad, Damiru Šunjiću, nositelju područne liste Zapad, Kažimiru Miličeviću, nositelju područne liste Jug i Ani Perić, nositeljici područne liste Sjever te svim kandidatima na gradskoj listi te područnim listama koji će u iduće četiri godine snažno predvoditi budućnost grada.
Istaknuta je podrška Gradskom odboru HDZ-a BiH Mostar na svim dosada postignutim aktivnostima na čelu s predsjednikom GO HDZ BiH Mostar Markom Novakom.

Predsjednik Čović, u svom govoru na predizbornom skupu istaknuo je važnost zajedništva i snage hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini: “Nas se uvažava i kod jednog i kod drugog naroda. Kada galame, trebate znati da nas jako uvažavaju. Kada međunarodna zajednica digne glas, znajte da nas iznimno cijeni. To je snaga zajedništva – da svatko od nas može dati svoj doprinos, a opet kao jedna velika obitelj slati poruku o tome što je hrvatski narod u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, što su naša kultura i tradicija. Ono što vrijedi od naše kulture, baštine i tradicije trebamo predstaviti Europi, da vide tko je hrvatski narod i da on živi u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini kroz stoljeća. Zato, dragi prijatelji, velikodušno i ponizno služimo svom narodu, svatko kroz ono poslanje koje je preuzeo.”

Predsjednik Čović je dodatno naglasio: “Ponosni smo na ono što jesmo, na naša znamenja, i to nam nitko ne može oduzeti. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj će Hrvati ustavno biti ravnopravni s ostala dva naroda. Konstitutivnost znači da ćemo birati svoje predstavnike. Želimo voditi politiku stabilnosti, sigurnosti, mira i prosperiteta, stvoriti moderan ambijent u kojem svi žele živjeti. Želimo slobodu i mir za svakog našeg čovjeka, da se više nikada ne ratuje na ovim prostorima. Jamčim vam da možemo politikom Hrvatske demokratske zajednice BiH osigurati stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i za svakog našeg žitelja.”

Obraćajući se mladima, predsjednik Čović je poručio: “Draga mladeži, ovo je vaš grad, ovo je vaša zemlja. Vi preuzimate odgovornost, od lokalne do najviše razine. Vi odgovarate za sebe i za budućnost svoje djece. Mi smo tu da budemo uz vas, da vam pomažemo, ali nitko ne može kreirati vaš život umjesto vas. Uzmite to u svoje ruke i pokažite 6. listopada da znate izabrati put za budućnost. Zajedno ćemo lako izabrati našeg gradonačelnika.”

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, u svom obraćanju na predizbornom skupu istaknuo je značaj kontinuiranog razvoja Mostara, naglašavajući da je riječ o trajnom procesu koji se temelji na čvrstim obiteljskim vrijednostima, domoljublju, vjerodostojnosti i odgovornosti. Također je naglasio važnost infrastrukturnih i socijalnih projekata koji doprinose kvaliteti života svih žitelja te osiguravaju budućnost grada.

“Razvoj Mostara nema točku prestanka, to je stalni proces, to je misija. Mi baštinimo temeljne obiteljske vrijednosti, domoljublje, vjerodostojnost i odgovornost, ali isto tako i otvorenost prema drugima. Sretni smo danas što tu otvorenost simbolizira Mostarska zračna luka koja je već povezana s cijelom Europom. Za nas moderan grad ima najveće subvencije za novorođeno dijete, besplatne udžbenike, pomoć u kupovini prve nekretnine. Za nas moderan grad podrazumijeva da svaka obitelj može dostojanstveno živjeti od svoga rada. Kod nas je nedjelja neradni dan, dan za obitelj. Sigurno je da ćemo idući predizborni skup imati u novoj sportskoj dvorani grada Mostara. Mostar zaslužuje najbolje, zato izađimo na izbore i birajmo razvojni, moderan i siguran grad Mostar.”

Gradonačelnik Kordić također je istaknuo da je Grad Mostar otvoren za sve, te da se ovdje promiču vrijednosti zajedništva i suradnje među svim građanima. HDZ Bosne i Hercegovine, kao politička snaga koja stoji iza hrvatskog naroda, istovremeno pokazuje poštovanje i prema svim drugim narodima, stvarajući prostor za suživot i napredak cijele zajednice.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i kandidat za Gradsko vijeće Grada Mostara Marko Novak, obratio se nazočnima s jasnom vizijom budućnosti Mostara. U svom govoru naglasio je važnost očuvanja hrvatskog identiteta u Mostaru, ali i potrebu za zajedničkim radom na modernizaciji i razvoju grada, s posebnim naglaskom na poštivanje svih njegovih stanovnika.

“Dragi moji, ako je u Mostaru sjedište Hrvatskog narodnog sabora, ako je ovdje Hrvatsko narodno kazalište, ako je tu Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača i HŠK Zrinjski, onda će ovdje biti Hrvat gradonačelnik – to vam obećavam. Također vam obećavam da ćemo, zajedno s gradonačelnikom, vijećnicima i svima vama, pokrenuti nove inicijative i definirati suvremeni, moderni Mostar, temeljen na programu 5+5. Naše moderno znači voljeti svoj grad, ponosno isticati svoje simbole – zastavu i križ – bez stida, ali uz poštovanje prema svima ostalima.”

Na predizbornom skupu su uz predsjednika Čovića nazočili i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto, dopredsjednici HDZ-a BiH Darijana Filipović i Davor Pranjić, glavni tajnik HDZ-a BiH Goran Božić, članovi Predsjedništva HDZ-a BiH Vedran Škobić, Zdenko Ćosić, Mladen Begić, Darko Čondrić, te Mladen Bošković, predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Mate Lončar, izaslanik Vlade Republike Hrvatske Zvonko Milas, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko,   zastupnik u Hrvatskom saboru Dario Pušić, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, predstavnici vjerskog, gospodarskog, akademskog i društvenog života, kao i brojni simpatizeri.