Čović razgovarao s bošnjačkim izaslanicima kako bi se deblokirao Dom naroda PS BiH

0
20

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović inicirao je sastanak s Klubom bošnjačkog naroda u cilju otklanjanja sedmomjesečne blokade u radu ovog doma, koju bošnjački izaslanici provode od ožujka zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu.

Čović je nakon jutrošnjeg sastanka izjavio da je postignut konstruktivan dogovor kojim će se omogućiti nastavak 14. sjednice Doma naroda 29. listopada, kao i daljnji rad parlamenta.

Blokada se odnosi na prijedlog zakona o Ustavnom sudu, koji predviđa odlazak stranih sudaca i uvođenje nacionalnog odlučivanja, što su bošnjački izaslanici odbili, tražeći skidanje tog prijedloga s dnevnog reda.

Sjednica zakazana za prošli utorak nije održana zbog izostanka bošnjačkih izaslanika, koji su izjavili da neće sudjelovati u radu dok se prijedlog zakona ne ukloni. Zbog toga je 18. ožujka prekinuta sjednica kada su bošnjački izaslanici napustili dvoranu, onemogućivši glasanje o zakonu.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH izrazilo je razočaranje zbog blokade, ocijenivši da takvo ponašanje nije u skladu s tvrdnjama Stranke demokratske akcije (SDA) o podršci funkcionalnim institucijama.

U objavi na platformi X, veleposlanstvo je naglasilo da svi konstitutivni narodi imaju pravo na zaštitu predviđenu Daytonskim sporazumom, ali je bošnjačkom klubu zamjereno što nije prisustvovao sjednicama.

Na dnevnom redu 14. sjednice nalaze se i prijedlozi zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost te izmjene Izbornog zakona BiH, s ciljem uvođenja novih tehnologija i zaštite izbornog integriteta.