Relikvija svetog Franje stigla u Hercegovinu: Mnoštvo vjernika na čašćenju

0
44

Relikvija svetog Franje stigla u Hercegovinu: Mnoštvo vjernika na čašćenju

Mnoštvo vjernika iz Ljubuškog, ali i čitave Hercegovine pristiglo je u petak na Humac na čašćenje relikvije svetoga Franje.

Relikvija sv. Franje stigla je u Ljubuški povodom 800 godina stigmi sv. Franje. Osim u Ljubuškom, u subotu, 19. listopada bit će izložena u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu od 19:00 sati, dok će se u nedjelju, 20. listopada naći u crkvi svetog Petra i Pavla Mostaru od 7:00 do 12:00 sati.

U životu sv. Franje ističu se tri mjesta: Porciúncula, La Verna i Greccio. Mi fratri u Hercegovini također imamo sveta tri mjesta: Humac, Široki Brijeg i Mostar. Upravo na ova će tri mjesta doći relikvija, istaknuo je humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig uz naglasak kako je ovo velika čast. 

Svečanom činu prethodila je franjevačka krunica u 17:15 sati te sveta misa u 18:00 sati.

 

Riječ relikvija, inače, dolazi od latinske riječi reliquiae što znači ostatak ili ono što je preostalo. Katolička crkva je štovanje relikvija potvrdila u 16. stoljeću Dekretom kojim je utvrđeno da se prema relikvijama treba odnositi s velikim poštovanjem. 

Relikvija svetog Franje koja je iz Hrvatske pristigla u Hercegovinu nalazi se u srebrnom relikvijaru iz 17. stoljeća, a dospjela je iz svetog Samostana u Asizu. Riječ je o relikviji I. i II. stupnja (relikvije prvog reda su direktno povezane s događajima iz Isusovog života ili se radi o dijelovima tijela svetaca, relikvije drugog reda su predmeti koje je svetac nosio i koristio, a postoje i relikvije trećeg reda koje se odnose na sve što je dotaknule prve dvije).

Sveti Franjo je prije 800 godina postao prva stigmatizirana osoba u povijesti Katoličke crkve kada je dvije godine prije smrti, točnije 1224. godine, na brdu La Verna primio stigme, odnosno rane poput Kristovih. Te su rane krvarile, a upravo se tkanina koja je natopljena njegovom krvlju nalazi u relikvijaru. 

Relikvija je bila izložena u novoj crkvi na Humcu do 22 sata.