Za rajÄicu kažu da je biljka izaÅ¡la iz raja! Evo koje je blagodati za Äovjeka Bog stavio u nju!
Prevenira rak, snižava krvni tlak, Äisti otrove iz krvi…
Ona je jedna od najraÅ¡irenijih povrtnih kultura svijeta! Osvaja nas svojom živopisnom bojom i okusom koji, ako je rajÄica domaća, nadmaÅ¡uje svo drugo povrće. No, mnogi ne znaju da je rajÄica, oim Å¡to je predivna i ukusna i izrazito ljekovita biljka obasuta brojnim blagodatima! Za rajÄicu se Äesto govori da je biljka koja je izaÅ¡la iz raja, a to je zato Å¡to je ona jednostavno savrÅ¡ena!
Kad su je u 15. stoljeću Å panjolci donijeli iz Perua, rajÄica je meÄ‘u Europljanima doÄekana sa sumnjom jer je prije toga smatrana otrovnom i opasnom po ljudsko zdravlje. Tek u 19. stoljeću potvrÄ‘ena je toksiÄnost stabljike i listova, ali je u isto vrijeme otkrivena hranjivost i ljekovitost njezina ploda. Nakon toga, rajÄica munjevito osvaja svijet te se danas smatra jednom od najraÅ¡irenijih povrtnih kultura.
Ukoliko uÄestalo jedete rajÄicu, pospjeÅ¡ujete izluÄivanje suviÅ¡ne tekućine iz organizma. Na taj naÄin snižavate krvni tlak i olakÅ¡avate rad srca i krvožilnog sustava. Budući da rajÄica potiÄe rad guÅ¡teraÄe, rajÄica se preporuÄa i dijabetiÄarima.
Uz vitamine kao poznate antioksidanse koji povoljno utjeÄu na prevenciju brojnih bolesti, rajÄica sadrži i likopen, crveni biljni pigment, koji je ja najjaÄi prirodni antioksidans. No, zanimljivo je da ga rajÄica ima u sebi viÅ¡e od i jedne druge biljke, stoga je rajÄica pravo ljekovito blago koje Å¡titi naÅ¡e tijelo od slobodnih radikala, a istraživanja potvrÄ‘uju ulogu likopena u usporavanju razvoja stanica raka. Likopen u sinergiji s drugim antioksidansima iz rajÄice snižava LDL kolesterol i time pridonosi oÄuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Za razliku od vitamina koji se djelomiÄno gube pri visokim temperaturama, iskoristivost likopena se povećava termiÄkom obradom namirnice. Stoga je najbolji izvor likopena kuhani sok od rajÄice i jela koja se od njega pripremaju.
TakoÄ‘er, rajÄica u velikoj mjeri povisuje izluÄivanje želuÄanih i crijevnih probavnih sokova. Kod pomanjkanja želuÄanog soka (želuÄana ahilija) i kod smetnji u izluÄivanju guÅ¡teraÄe, nema boljeg bioloÅ¡kog lijeka od rajÄice. Kod reumatskih oboljenja i gihta, kao i kod oboljenja srca i bubrega, rajÄica je važan faktor u dijeti, te se moderna dijetalna kuhinja jedva može zamisliti bez tog ploda.
Važno je uživanje plodova rajÄice naroÄito kod slabokrvnosti, kod gubitka krvi nakon operacija ili nesretnog sluÄaja, i konaÄno, za djecu i mlade ljude Äije se tijelo nalazi joÅ¡ u razvoju.
Od rajÄice možete jednostavno napraviti i sok izuzetne ljekovitosti koji stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zaÅ¡to ga ljudi sa viÅ¡kom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima.
Pijte sok od rajÄice 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati ÄeÅ¡njak, perÅ¡in ili komoraÄ. Uživajte u ovim blagodatima! bpz.ba