Jedno od starih prepoznatljivih jela Hercegovine je pura i lučnica. Hercegovačka pura se priprema na prepoznatljiv, “prospit” ili “zrnast” način.
Ovo tradicionalno jelo našeg kraja obilježava jednostavnost sastojaka i pripreme i vrhunska kvaliteta namirnica tako da je ova u stara vremena težačka hrana postala vrhunski specijalitet.
Ne treba miješati palentu s kukuruznim brašnom jer palenta je kukuruzno brašno koje je već termički obrađeno. Za pripremu pure bilo bi idealno imati domaće kukuruzno brašno mljeveno u mlinici.
Pura se može kombinirati uz razna jela kao što su razne vrste mesnih i povrtnih umaka, ali poslužena uz lučnicu je nešto posebno. Recept donosi Jabuka.tv.
Sastojci:
• 500 g kukuruznog brašna
• 1 l vode
• Soli
• 1/2 l kiselog mlijeka
• 100 g masla
• 5 režnja češnjaka
Priprema:
1. U posudu ulijte vodu, dodajte soli i pustite da proključa. Posuda koju odaberete treba biti dovoljno velika da ulivena voda ne zauzima više od dvije trećine posude.
2. Kada voda proključa, uspite kukuruzno brašno u vodu pazeći da brašno usipate u sredinu posude. Usuto brašno će u vodi formirati “otočić” oko kojeg će ključati voda.
3. Nakon što ste usuli brašno u vodu, ostavite da ključa par minuta.
4. Kroz sredinu “otočića” od kukuruznog brašna probušite rupu tako da je popuni voda.
5. Ostavite sve da ključa u polupoklopljenoj posudi na laganoj vatri oko 40 minuta.
6. Nakon što je voda dovoljno iskuhala, možete zamiješati brašno i vodu ne sklanjajući posudu s vatre, pazeći da ne ostane suhih grudica brašna.
7. Za miješanje pure potrebno je dosta snage jer će smjesa postati jako gusta, a nakon ukuhavanja će mjestimično formirati grude i postati “prospita”. Ako želite da pura bude “prospitija”, tada više ukuhajte vodu kao što je to napravljeno u receptu, a ako želite da bude više u grudama tada manje ukuhajte vodu. Normalno je da se jedan dio kukuruznog brašna prilikom miješanja zalijepi za dno posude.
8. Puru servirajte i prelijte lučnicom.
Lučnica:
9. U posudu ulijte kiselo mlijeko, dodajte uprženo maslo i isjeckani češnjak.
Dobar tek!