Dio po dio, marljivim i upornim radom, nazire se izgled buduće Podravkine tvornice za preradu povrća i voća u Kruševu pored Mostara, a koja je već sada postala svojevrsni simbol revitalizacije hercegovačkog sela, strateškog iskorištavanja potencijala kraških polja kao i poticanja obitelji da se vrate obradi zemlje, uz zajamčenu podršku, znanje i iskustvo kompanije koja znači mnogo u europskim okvirima, piše Večernji list BiH.
Cilj je da hercegovačka rajčica, ali i drugi poljoprivredni proizvodi postanu europski značajan brend, a sve što je do sada rađeno u tom pogledu polučilo je veliki uspjeh.
Naime, već dvije godine Podravka i tvrtka Marinada iz Mostara surađuju na otkupu rajčice i drugih proizvoda koji su već našli put do polica u inozemstvu, a dovršetak izgradnje tvornice bit će kruna rada i zalaganja marljivih ljudi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su shvatili kako se ulaganjem u tehnologiju i organizaciju procesa rada mogu postići zapaženi rezultati, a Hercegovinu pozicionirati na mapu značajnih europskih poljoprivrednih regija.
Kapitalni projekt koji za cilj ima obnovu poljoprivredne proizvodnje u Hercegovini provodi se zahvaljujući podršci i strateškoj viziji Podravke kao lidera uz prehrambenoj industriji u ovom dijelu Europe, kao i entuzijazmu domaćih poljoprivrednika, braniteljskih zadruga i tvrtke Marinada iz Mostara.
Planovi
Kako doznajemo, radovi idu svojim tijekom, a plan je da se početkom srpnja obavi i probni rad kako bi se ljudi pripremili za prihvat poljoprivrednih dobara u kolovozu. Time bi se omogućila jedna nova, do sada neviđena dimenzija u poljoprivrednoj proizvodnji u Hercegovini te bi se korištenjem novih ekološki prihvatljivih tehnologija dobivao čist i zdrav proizvod, uz što manju potrošnju energije. Sam postupak ukuhavanja povrća primjenom čistih tehnologija u osnovi je novi proces gdje se neka prehrambena sirovina, bez korištenja kemikalija opasnih za okoliš te uz smanjenu potrošnju električne energije, podvrgava operacijama čišćenja, pripreme, miješanja, ugušćavanja ili sušenja čime se dobiva gotovi proizvod.
Najprepoznatljivija upotreba novih tehnologija u prehrambenoj industriji vidljiva je kod proizvodnje različitih proizvoda na bazi rajčice. Prednost ovakvih ekološki čistih procesa u odnosu na tradicionalne dosadašnje metode u tome je što su se nove čiste tehnologije lako prilagodile za proizvodnju različitih vrsta proizvoda, štede energiju, automatski su kontrolirani i računalno vođeni, manji su u odnosu na stare tehnologije, potpuni su bioreaktori, a sam proces je gotovo potpuno čist i neškodljiv za okolinu. Energetski gledano, već u startu nove tehnologije rade s manjom vlažnošću sirovog materijala, što u konačnici donosi značajne uštede mehaničke i toplinske energije.
Kako se danas vrlo velika pozornost posvećuje zaštiti okoliša, uštedi energije te kontinuiranosti procesa, mnoge industrije mijenjaju postojeća postrojenja s različitim tipovima linija za proizvodnju prehrambenih proizvoda procesom čiste tehnologije, koji svojim proizvodnim, ekološki čistim karakteristikama i vrhunskim proizvodima preuzimaju odgovornost za što čišći i štedljiviji proces i proizvod.
Sam geografski položaj tvornice u središtu Hercegovine uz novi kružni tok određen je na način da tvornica bude učinkovita u svim smjerovima svog djelovanja u promjeru od 150 kilometara oko koje se nalaze sva značajnija kraška polja koja omogućuju uzgoj poljoprivrednih kultura od kojih će koristi imati veliki broj obitelji.
U kontekstu ove tvornice treba ukazati i na činjenicu kako su nedavno Podravka i tvrtka Marinada iz Mostara potpisale ugovor o strateškom partnerstvu u kojemu Podravka preuzima kompletno vođenje i upravljanje procesima sa svojim znanjem, iskustvom i brendovima.
Takav događaj označen je kao iznimno važan za dodatno unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje na ovom prostoru kao i pružanje vjetra u leđa svima onima koji se planiraju početi baviti ovim poslom. Dosadašnji rezultati dovoljno govore o opravdanosti takvog poteza. Od 2018. godine poduzete su brojne radnje i aktivnosti Podravke d.d. Koprivnica i branitelja u BiH te drugih respektabilnih sudionika s inicijativom da se na području BiH, radi povratka i opstanka našeg naroda, pokrene organizirana poljoprivredna proizvodnja te, kad se steknu svi uvjeti, zajednički pristupi organiziranoj preradi povrća i voća čime bi se iskoristile prednosti obiju strana, Podravke kao regionalnog lidera s vrhunskom organizacijom, profiliranim brendovima, te proizvođača koji, uz idealne klimatske uvjete, imaju na raspolaganju velike zemljane površine, organiziranu stručnu radnu snagu te sve druge pretpostavke za proizvodnju.
Iznimni rezultati
Nakon što su pokusi 2018. dali vrhunske rezultate, potpisani su ugovori između Podravke i tvrtke Marinada d.o.o. Mostar koja okuplja braniteljske zadruge i ostale poljoprivrednike, u kojima je definiran partnerski odnos o proizvodnji i otkupu rajčice i paprike za 2019. i 2020. godinu. U proizvodnoj sezoni 2019. Marinada i branitelji su proizveli, a Podravka otkupila 713 tona povrća, dok je u proizvodnoj sezoni 2020. proizvedeno 920 tona rajčice i paprike te se sve dovezlo u Podravkine tvornice Povrće Umag i Kalnik Varaždin. Izgradnja prve prehrambene tvornice voća i povrća u BiH uz pomoć Podravke, koju je Marinada započela, bio bi prvi projekt u kojem bi jedna hrvatska tvrtka sudjelovala u izgradnji proizvodnog pogona u BiH. Dodatni značaj leži u činjenici da se radi o jednoj od najvećih tvrtki u regiji. Planirana suradnja je dugoročna jer bi uz ovaj projekt bilo vezano i do 40.000 ljudi u BiH. Sve zajedno ide u prilog tvrdnji da su pred poljoprivrednom proizvodnjom bolji dani i mogućnost još snažnijeg plasmana proizvoda s hercegovačkih krških polja./HMS/