: Prijeti vam pretilost, dijabetes, povišeni kolesterol i kardiovaskularne bolesti!
Na temelju fotografija koje je tijekom tri tjedna snimilo 150 dobrovoljaca znanstvenici su mogli utvrditi Å¡to su i u kojim okolnostima ispitanici jeli i pili.
Ljudi koji viÅ¡e spavaju unose manje hrane tijekom dana, pokazalo je malo ameriÄko istraživanje.
Znanstvenici su tražili od dobrovoljaca da uz pomoć aplikacija na mobitelima slikaju sve Å¡to jedu i piju tijekom tri tjedna. Većina sudionika unosila je hranu i piće tijekom 15 sati dnevno, od Äega je manje od 25 posto kalorija bilo uneseno do podneva, a viÅ¡e od 35 posto nakon 18 sati.
“Većina ljudi misli da tijekom budnog stanja unutar 10 do 12 sati jede tri puta dnevno uz jedan ili dva meÄ‘uobroka no utvrdili smo da se u većini sluÄajeva unoÅ¡enje kalorija protezalo na dulje razdobljeâ€, kazao je voditelj istraživanja Satchidananda Panda s instituta Salk za bioloÅ¡ke znanosti iz La Jolle u Kaliforniji koje je pokazalo da se ono nekoliko sati dulje – Äak 15 sati dnevno.
“Ono Å¡to stvara problem kod unoÅ¡enja hrane i pića kod osoba koje su dulje budne i unose viÅ¡e kalorija noću je da to zbunjuje bioloÅ¡ki sat i stvara predispoziciju za pretilost, dijabetes, masna jetra, poviÅ¡eni kolesterol i kardiovaskularne bolestiâ€, kazao je Panda.
Zbog toga Å¡to mnoge postojeće aplikacije i dnevnici unosa hrane omogućavaju da se vidi unesena hrana i potiÄu ljude da unose manje hrane, Panda i njegov tim sa Salka za potrebe istraživanja razvili su aplikaciju koja je odmah nakon spremanja fotografija unesene hrane brisala te fotografije kako dobrovoljci ne bi imali uvida u ono Å¡to su do tada pojeli i polili.
Na temelju fotografija koje je tijekom tri tjedna snimilo 150 dobrovoljaca znanstvenici su mogli utvrditi Å¡to su i u kojim okolnostima ispitanici jeli i pili. Na fotografijama su se tako vidjele tipkovnice, kreveti, televizori ili ulice po kojoj su Å¡etali dok su jeli.
Fotografije su pokazivale i kakvoj su hrani bili ispitanici skloniji u koje doba dana pa je tako kava bila Äešća ujutro a alkohol naveÄer. ÄŒaj se pio tijekom Äitavog dana a Äokolada i slatkiÅ¡i bili su redoviti na snimkama nakon 10 sati, pokazalo je istraživanje.
Dio pretilih dobrovoljaca, za koje je utvrđeno da su unosili hranu tijekom najmanje 14 sati dnevno, znanstvenici su tražili da unose hrane unutar 10 do 11 sati dnevno tijekom 24-satnog ciklusa. Do kraja istraživanja takve su osobe izgubile oko 3,5 posto viška težine i kazale su kako bolje spavaju.
Rezultati istraživanja, koji po priznanju autora zahtijevaju potvrdu kroz opsežnije istraživanje, objavljeni su u struÄnom Äasopisu Cell Metabolism. bpz.ba